Целосен текст на Нацрт-Протоколот меѓу Северна Македонија и Бугарија

Францускиот предлог за решавање на спорот меѓу Бугарија и Северна Македонија се состои од три независни елементи. Првиот документ, нацрт-заклучоците на Советот, ни кажува дека темата...

Клеман Бон: Некои точки во рамката засегаат некои преокупации на Бугарија во односот кон Северна Македонија

Државниот секретар за европски прашања на Франција, Клеман Бон, одговори на некои од дилемите околу францускиот предлог за преговарачката рамка, но не навлезе во детали за...

Ристевска Јорданова: Да престанеме да бидеме заложници на одлуката за почеток на преговорите со ЕУ

Малинка Ристевска Јорданова е еден од домашните авторитети за евроинтеграциите чие мислење е секогаш добредојдено во политичките кругови а пред се во јавноста, поради компетентноста и...

Бугарски извори: Договорено е компромисно име за Самоиловата тврдина во Охрид

Бугарската агенција БГНЕС која често ги отсликува ставовите на официјална Софија во спорот со Македонија, објави дека во документот предложен од францускиот претседател Макрон се предвидува...

Владо Бучковски за НоваТВ: Францускиот предлог дава добра основа да го надминеме спорот со Бугарија

Професорот Владо Бучковски, кој своевремено беше и специјален претставник на македонската Влада во преговорите со Бугарија, во колумна за НоваТВ  ја разработува идејата Pro или contra...

Ерол Ризаов за НоваТВ: Преговорите со Бугарија не треба да прекинат

Ерол Ризаов, новинарски ветеран и одличен познавач на внатрешната и надворешната политика, водечки авторитет во македонскиот журнализам, е дел од галеријата влијателни личности кои за НоваТВ...

Андреј Лепавцов за НоваТВ: Дијалогот со Бугарија треба да продолжи, но според динамика која ќе се води од реалната состојба

Поранешниот амбасадор во ЕУ, Андреј Лепавцов, е дел од патешествието на нашата земја кон европското семејство и одлично ја познава разликата меѓу тоа да се биде...

Денко Малески: Политичарите немаат право да креваат раце од тешките прашања, како што е ова со Бугарија

Универзитетскиот професор и бард на македонската дипломатија Денко Малески, е еден од неколку соговорници на НоваТВ, од кои во пресрет на јунскиот состанок на Европскиот совет...

Планот на Макрон предвидува првата меѓувладина конференција да биде на 23 јуни, а втората откако Бугарите ќе влезат во Уставот

Советот на Европската Унија договори финален документ кој содржи рамка за преговори за пристапување на Северна Македонија во ЕУ, како и декларација за отворање на првата...