Македонска компанија со иновативна технологија ги дигитализира богатствата од музеите, црквите…

Светски тренд, особено изразен со ковид пандемијата и ограничените мерки за патување и движење, е дигитализација на културата и уметноста. Компанијата Vr-port од Македонија применува најсовремени технологии...

Зоран Бибановиќ, Сараево: Туризам во земјата на парцијални интереси

Пред Ковид-19, туризмот имаше силен раст со над 2 милиони ноќевања и над 400 милиони евра приход, иако позицијата на БиХ на списокот на Светската трговска организација не е на завидно ниво. Од 142 члена е дури на 105-то место

Даница Бањевиќ, Подгорица: Value not volume

Приходите од странски туристи за девет месеци од 2020 година биле околу 100 милиони евра, а за колкав пад станува збор најдобро зборува фактот дека во истиот период во 2019 година приходите изнесувале 978 милиони евра

Воја Жанетиќ: Тамуитогаш Турс

Да летуваме таму и тогаш кога тоа можевме да го правиме без страв; или да се одмораме таму и тогаш кога тоа ќе биде возможно без страв. Да отпатуваме во нормалното, затоа што тоа никако не е Ова Сега.

Арјана Рели, Тирана: Адаптивните инстинкти ставени на тест

Тоа што сме дел од стресни ситуации, фактот дека нѐ разбираат повеќето луѓе кои страдаат исто како нас, системот на информации и намалувањето на предрасудите кон проблемите со психичкото здравје – сето ова го зголеми бројот на случаи кои бараат помош да се справат со стресот, со анксиозноста и со стравовите.

Бојана Обрадовиќ, Белград: Да се биде човек стана предизвик

Ненормални реакции во ненормални ситуации се нормални, и тоа е лекција што одеднаш целото човештво ја учеше. Ако се замислиме за момент, ова е можеби еден од многу ретките моменти кога човештвото беше во нешто Заедно

Радоје Церовиќ, Подгорица: Опасност од враќање на основните поставки

Постпандемиските периоди низ историјата биле периоди на голем напредок и благосостојба. Не сме сигурни дека ќе се случи такво нешто, но секако ќе присуствуваме на единствен психо-социјален експеримент.

Зоран Кесиќ: Чипуван и продаден

Вакцините се зло. Се продадов на Вучиќ. Короната не постои. Јас сум чипуван. Трамп е супер. Длабоката држава ги влече сите конци. Педофилите владеат со светот. И сатанистите…

Вера Јовановска-Типко, Cкопје: Lockdown – Shut down – Reprogram – Restart!

Во паника ја осознавме заблудата за испревртените вредносни критериуми, за погрешните приоритети, за значењето на некои до вчера небитни нешта, за смислата на живеењето. За човековата кревкост. Ја осознавме, но дали сме подготвени за промени?!

Зоран Кесиќ: Тајната на чичковиот орман

Би сакал да се тресат сите присилувачи, злоупотребувачи, арогантни надредени, одвратни локални шерифи, монструми на позиции од кои можат неказнето да прават гадости, уверени дека на жртвата ќе ѝ биде многу полесно да премолчи одошто да викне за помош.

Сандра Грујевска, Скопје: Дали образованието е во опасност или можеби конечно во својата вистинска насока?

Дијагнозите кои секојдневно ги добиваме, не присилија сите да утврдиме дека образовното тело треба многу повеќе да работи на својот одбранбен систем и ќе му треба подолго време да се излекува од подмолната болест чии коморбидитети некако, со децении, сите ги прикривавме.