Абортусот со новиот Закон е достапен за сите, за жените Ромки не е

Жените Ромки кои се социјален ризик неможат да направат абортус поради високите суми за интервенцијата.  Иако е право на избор, поради цената која се движи од...

Матични лекари:Термини за вакцини против грип нема,ги „ловиме“ цел ден, за 3 минути ги снемува

Нема термини за вакцини против сезонски грип. Револтирани и гневни матичните лекари велат дека на крајот од неделата, во петокот кога се пуштиле термини преку „Мој...

Институтот за ТБЦ како од хорор филм-пациенти бегаат од лошите услови, во страв од инфекции

Во услови кога болничките капацитети се подготвуваат за новиот бран на коронавирусот оваа есен, Институтот за ТБЦ, ниту е подготвен ниту има можност да одговори на потребите поради лошата сосотојба во која се наоѓа. Зградата е голема со простран двор, но и внатре и надвор, се се распаѓа

Хроничните болни од утре се враќаат на работа – не добиле термини, ниту потврди за отсуство

Хронично болните од утре, 23 септември треба да започнат да одат на работа, заедно со мајките кои што користеа породилно отсуство. Нивното барање испратено електронски до...

Семејството на починатата родилка: Немаше проблеми во бременоста-да се испита случајот

Семејството на 40 годишната Кадрие Јашар од Скопје, која почина од искрварување тврди дека родилката немала никакви проблеми во бременоста, ниту пак крварење до моментот кога...

Се испитува причината за зголемената смртност од Ковид, особено кај млади луѓе

Филипче викендов најавува анализа за зголемената смртност, а Државниот саниратен и здравствен инспекторат веќе работи на неколку случаи и тоа кај помладите пациенти чија смрт ја вознемири јавноста

Сугарев за НОВА: Ниту една од приватните лаборатории не побарала да склучи договор со Фондот за здравство

Фондот за здравствено осигурување ја намалува цената за тестовите за Ковид во јавното здравство од 3600 денари на 2000 денари колку што ќе биде новата референтна...

Демант на Даут Даути за сведочењето на Нора и Бени Шаќири за лустрацијата на Хисен Шаќири

НОВА ТВ го објавува демантот на Даут Даути, кој се однесува на серијалот за лустрација, во случајов- Хроника на политички прогони: Лустрација на Хисен Шаќири, разговор...

Филипче калкулира, приватниците не можат да се договарат за цените на тестовите за Ковид

Правната служба во Министерството за здравство ја разгледува можноста дали може да се влијае на приватните лаборатории-сите да имаат унифицирани цени за тестовите за Ковид, но ние можеме да влијаеме само на услугите преку ФЗО, вели Филипче. Не постои механизам, ниту некакво тело кој ќе ги регулира овие работи во време на пандемија, кога граѓаните мора да бидат заштитени, туку пазарот ја одредува цената

Филипче одбегна да одговори дали ќе стави ред во хаосот со цени за тестови за Ковид

Македонија е една од ретките земји, ако не и единствена која им дозволи на приватните лаборатории и болници да земаат брисеви и вршат тестирање за потребите на јавното здравство, а при тоа нема контрола на цените кои се вртоглаво високи

Уште двете лаборатории од Скопје и Гостивар земале брисеви за Ковид без дозвола

Од ресорното министерство не ги соопштуваат имињата на двете лаборатории, но потврдија дека од дополонителните согледувања  ќе утврдуваат дали ќе им биде одземена дозволата за работа