ChatGPT манија: Како вештачката интелигенција гo освои светот и што ќе се случува понатаму?

Приреди: Мирјана ВАСИЛЕВА Слушнавте за ChatGPT? Бездруго – да, бидејќи овие денови овој термин е толку присутен што некои веќе велат дека владее вистинска „ChatGPT манија“....

ФЕЉТОН (2) Македонија била важна алка во синџирот на производство и трговија со опиумот

Експанзијата на производството на канабисот (марихуаната) за медицински цели во Македонија последниве години, колку што ја детектира оваа дејност како естра-профитабилен бизнис, толку и покажува дека...

Загадениот воздух спои млади Германци и Македонци со заеднички проект

Проектот „Клин брет“ („CleanBREATHE“), мешано истражување за загадувањето на воздухот со помош на технички и едукативни решенија, има за цел да го направи загадениот воздух видлив...

Ќе се спаси ли домчето во Тафталиџе како културно наследство под налетот на новиот урбанистички план?

Објектот на месната заедница Тафталиџе, популарно наречен „Домче“  во првите години од своето постоење послужил за сместување семејства чии домови биле разурнати од земјотресот во Скопје...

Абортусот со новиот Закон е достапен за сите, за жените Ромки не е

Жените Ромки кои се социјален ризик неможат да направат абортус поради високите суми за интервенцијата.  Иако е право на избор, поради цената која се движи од...

Матични лекари:Термини за вакцини против грип нема,ги „ловиме“ цел ден, за 3 минути ги снемува

Нема термини за вакцини против сезонски грип. Револтирани и гневни матичните лекари велат дека на крајот од неделата, во петокот кога се пуштиле термини преку „Мој...

Институтот за ТБЦ како од хорор филм-пациенти бегаат од лошите услови, во страв од инфекции

Во услови кога болничките капацитети се подготвуваат за новиот бран на коронавирусот оваа есен, Институтот за ТБЦ, ниту е подготвен ниту има можност да одговори на потребите поради лошата сосотојба во која се наоѓа. Зградата е голема со простран двор, но и внатре и надвор, се се распаѓа

Хроничните болни од утре се враќаат на работа – не добиле термини, ниту потврди за отсуство

Хронично болните од утре, 23 септември треба да започнат да одат на работа, заедно со мајките кои што користеа породилно отсуство. Нивното барање испратено електронски до...

Семејството на починатата родилка: Немаше проблеми во бременоста-да се испита случајот

Семејството на 40 годишната Кадрие Јашар од Скопје, која почина од искрварување тврди дека родилката немала никакви проблеми во бременоста, ниту пак крварење до моментот кога...

Се испитува причината за зголемената смртност од Ковид, особено кај млади луѓе

Филипче викендов најавува анализа за зголемената смртност, а Државниот саниратен и здравствен инспекторат веќе работи на неколку случаи и тоа кај помладите пациенти чија смрт ја вознемири јавноста