Хроника на политички прогони: Лустрација на Ѓунер Исмаил

Во серијалот на НОВА за лустрацијата, следува сведоштвото на Ѓунер Исмаил, поранешен министер,  политички аналитичар, активист- сведочење за политичката пресметка со него, во време на владеењето...

Хроника на политички прогони: Лустрација на Славко Јаневски

НОВА го започнува серијалот кој се однесува на спроведувањето на лустрацијата во време на режимот на Никола Груевски- тоа е време на демонизирање, сатанизирање на неистомислениците...

Инцидент меѓу наставничка и деца пет месеци го „тресе“ штипското училиште„Тошо Арсов“

Наставничка  тепала дете од четврто одделение, а  го терала и неговото другарче да го удира додека таа му ги држела рацете, по што против неа е поднесена кривична пријава, тврдат родители на децата и директорката на училиштето

Релакс водата со канабис на рафтовите, Горска тврди дека нема забрана

Од Горска тврдат дека Агенцијата за храна не им наложила да ја повлечат Релакс водата со канабис туку само да додат на декларацијата дека станува збор за „освежителен безалкохолен пијалок“

„Виси“ли кредитирањето на новиот Клинички центар

Новиот Клинички центар нема да се гради со кредит од конзорциумот од трите банки,  Ерсте груп, Раифазен банк и Уникредит како што беше одлучено, но неизвесно е и кредитирањето од двете развојните банки ЦЕБ и ЕИБ

Како живеат децата во Тимјаник и Визбегово, како е во Заводот во Демир Капија

Во сивите и гломази домови повеќе нема ниту едно дете. Со процесот на деинституционализација за 2 години отворени се 22 групни домови, од кои 20 за деца и 2 за возрасни

Се шири зараза на конзервативизам меѓу младите

Дури 59 отсто од младите сметаат дека на луѓето со поинаква сексуална определеност - припадниците на ЛГБТ заедницата не им е местото во политиката, а 84 отсто од нив сакаат лидер со „цврста рака“, покажува истражувањето на Вестминстер фондацијата направена во соработка со Младинскиот образовен форум, а со поддршка на британската амбасада

Дали во ДИК се крадат стотици илјади евра од избори?

Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) поднесе четири иницијативи до Јавното обвинителство со цел да се утврди дали при печатењето на гласачките ливичиња и изборниот материјал, вработени во Државната изборна комисија (ДИК) краделе државни пари. Иницијативите се однесуваат на парламентарните избори во 2016 година, потоа на локалните избори во 2017-та, па на референдумот во 2018-та и на крајот, последните, претседателските, оваа година. Иако сите изборни процеси се различни, сепак, однесувањето на административните служби во ДИК, задолжени за спроведување јавни набавки било идентично за сите четири изборни циклуси

Уништените инсулини ќе се надополнуваат од постоечките-можна ли е криза за пациентите

Извори кои ја познаваат проблематиката велат дека стоковите резерви постојано се обновуваат и нелогично е тие да биле стари, од 2016 година како што тврдат надлежните