Анализа на проф.д-р Марјан Ѓуровски: Што по бугарските избори и македонските парламентарни случувања

Македонската политичка криза ќе биде пречка за решавање на спорот со Бугарија и ЕУ интеграциите Бугарија на изборите избра нов пат и продолжување на промените.  Новиот...

Прво европската агенда а потоа останатото!

Пишува: Нано Ружин Во политиката постојат политиканти и политичари-државници. Разликата помеѓу нив е што „политикантот размислува за идните избори  додека државникот за идните генерации и државата“,...

„Отворен Балкан“ – „Адора“, „Пекабеско“ и „Макпрогрес“ им ја кажаа вистината на Балканските лидери

Фактите за пречките во меѓусебната размена беа пресудни претседателот Вучиќ да изјави: „Фрустрирачки е она што ќе го договориме да не можеме до крај да го...

 Весела математика 2

ЕУ И НИЕ – НЕ СЕ ЗНАЕ КОЈ КОГО „МАФЛОСУВА“, ТИЕ НАС ИЛИ НИЕ НИВ. ЧЕКОР НАПРЕД, ТРИ НАЗАД, КАКО РАКОВИТЕ ВО ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ОД МОЕТО...

Ајде Петре! Yes We Can!

Пишува: Нано Ружин Градоначалникот Петре Шилегов, в недела на 31 октомври, го игра најзначајниот меч во неговата политичка кариера. Дали ќе успее да ги надомести осумте...

Нашите и европските изборни пароли

Пишува: Нано Ружин На неколку дена пред одржувањето на првиот круг на локални избори, партиите ги полнат шаржерите и бомбардираат со изборните пароли додека нивните јунаци...

Дали е Заев непотребно храбар?

ПИШУВА Нано Ружин Храброста е скриена доблест во политичкиот живот. Наспроти стереотипот за политичарите како кукавици и манипуланти, политичарите кои ја маркирале историјата и нивната епоха...

Слободан Богоески: 8 Септември

Нова ТВ по повод Денот на независноста ви презентира погледи, ставови, доживувања, мемоари на претставници од јавниот и политичкиот живот за значењето и улогата на референдумот...

Триесет години независност и неизвесности

Пишува Нано Ружин Колку чини политичката неизвесност и несигурност? Дали најпрецизен одговор можат да пружат економистите, експертите на политичката психологија или геополитичарите? Одговорот мора да биде...