Очи силно затворени

Пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Лажниот баланс и „неутралноста“ водат кон апатија и заблудененост на општеството. Тоа е просторот каде што, наместо да се откриваат фактите, се вгнездуваат...

Васко жабата

Пишува: Љубиша Николовски   Ако сакаме да ги дефинираме бугарските односи со соседите на Балканот, тие во овој момент се на ниво на „Васко жабата“. Речиси...

Вмровска класика

Пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Во медиумите блиски до политичката десница, но и во оние што „се продаваат“ како неутрални и објективни, редовно се појавуваат прилози со наслови...

Дебата без идентитет

Пишува: АНА ЧУПЕСКА Летото, Вархеј ја прозва опозицијата да даде свој придонес во дебатата наместо да покренува контроверзни иницијативи и упати порака до оп озицијата да...

Како македонскиот јазик се одбрани од надворешните и внатрешните „баби тажачки“

Пишува: ЗОРАН БОЈАРОВСКИ Највисокото тело на ЕУ – Европскиот совет донесе одлука за потпишување на договорот за соработка во управувањето со границите меѓу Европската агенција за...