(ВИДЕО) Претседателот Пендаровски се обрати на јубилејната изложба „75 години ДЛУМ“

Претседателот Стево Пендаровски присуствуваше и се обрати на отворањето на изложбата на Друштвото на ликовните уметници на Македонија, по повод 75 годишнината од неговото основање. Како...

Еко-свест: За успешна праведна транзиција во Кичево потребно е развивање на алтернативни економски гранки

Младиот грнчар Мартин Митрешкоски од Вранештица, изработувачите на рачен накит Ангела Мојсоска и Благојче Секулоски, уметникот Тео Герасимоски, Зоран Илиески изработувач на дела од старо железо...

Концерт „Хераклеа“ 2021,фото Кети Талевска Бакревска

„Фолтин“, од Хераклеја 1996, до Хераклеја 2021: Многупати губевме нерви, губевме надеж, но тоа беше само антиклимакс во епопејата со првиот албум

Музичари, перформери, саунд алхемичари… Kако и да ги наречеме „Фолтин“, нивната музика да ја дефинираме како ворлд мјузик, синергија на звук, текстовите-активна метафора на суштински емоции,...

Вечерва на 46. МОТ: Премиeра на „Силата С“, „Поезис на себството“ и „Танцувај, танцувај, инаку сме изгубени“

Вечерва, во рамки на 46-то издание на Младинскиот отворен театар (МОТ), се три претстави во изведба на „Локомотива – Скопје“, Центар за нови иницијативи во уметноста...

Слика на Фрида Кало на аукција во Њујорк е продадена за рекордни 34,9 милиони долари

Нејзините дела исто така се одраз на нејзиниот болен однос со сопственото тело, инвалидитетот заради прележаната детска парализа и сериозните повреди по претрпената автобуска несреќа. Еден...

„Синеуропа“ со одлична критика за „Хомо“: Филмот преплетува шест приказни за моралното пропаѓање во добро оркестрирано и одлично одиграно драматично крешендо

Во „Хомо“ сè функционира добро: сценариото (напишано од режисерот, заедно со Сашо Кокаланов) е солидно, а премините од една во друга приказна се мазни и добро...

По 13-ти пат Фестивал на музика од светот во Битолa – настан од глобален карактер кој припаѓа на светското културно наследство

Овој викенд  Битола ќе биде музички центар на единствениот фестивал во нашата држава, кој ја слави музиката која влегува во категоријата •world music•, традиционална музика на...

Тома и Југославија ќе згаснат истовремено – гледачите од поранешните Републики ги полнат благајните и леат солзи

За уметничката вредност на филмот „Тома“ е сосема бесмислено да се дебатира. Тоа што овој филм поттикна хистерија и лавина од емоции е нешто сосема друго....