Стартува електронската апликација за Годишниот конкурс за поддршка на проекти од национален интерес во културата за 2022 година

„Од денеска, 4 октомври,  до 6 ноември е рокот за пријавување на Годишниот конкурс за поддршка на проекти од национален интерес во културата за 2022 година....

Добитници на годинешните награди „11 Октомври“ се Вангелов, Кузманоски, Бегова и Несими

Годинешен добитник на високото државно признание „11 Октомври“ за животно дело во областа на науката и образованието е проф. д-р Атанас Вангелов, филолог. За животно дело...

Актерот Ѓокица Лукаревски лауреат на 13 Меѓународен театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Во Општина Крива Паланка се одржува 13. Меѓународен театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“ кој беше отворен со свеченост во чест на лауреатот, годинашниот добитник на наградата за...

(Интервју) Андреј Илиевски Волкашин, режисер: Дишеме отровен воздух, горат шуми а повеќе се потресуваме ако некој маж облече розово

„Кај нас физичко насилство кон луѓето кои што не изгледаат како „вистински мажи“ или “вистински жени“ се случува редовно, а овде на исток, ситуацијата станува се...

Скопје дише во дизајн и екологија : Консумирајте одговорно облека и накит

Истражувањето почна пред 10 години и досега произлегоа неколку проекти на самостојни изложби со скулптури и принтови, инсталации со перформанс на отворен простор, колекција светилки и...