Интелектуалци од Македонија, Бугарија, Грција, ќе бараат решение за културниот судир меѓу македонската и бугарската држава

Институтот за општествени и хуманистички науки, заедно со научници и јавни интелектуалци од Бугарија, Грција, Чешка, Унгарија, Словачка и Полска, отпочнува научно-истражувачки и застапувачки проект кој...

Британската амбасада покани пријатели на премиерата на новиот филм за Џемс Бонд „Не е време да се умре“

Британската амбасада во Скопје покани пријатели од филмската индустрија, културната дејност и бизнис секторот од Обединетото Кралство и Северна Македонија на премиерата на 25. филм за...

Интервју, Нина Нинеска, дизајнерка: Создавам накит инспирирана од геометријата и симболиката на формите

„Уникатноста е тоа што секој облик има свое исконско значење. Со стекнување свест за битноста на петте вредности, елементи, способност, емоции овој накит освен за разубавување...

Филмот „ХОМО“ ќе се прикажува во Америка- потпишан договор меѓу „Скопје Филм Студио” и „Public Media Group”

Mакедонскиот филм „ХОМО“ со овој договор, станува достапен за гледачите во САД, на сите нивни канали, преку директен сателитски пренос и преку интернет протокол за ТВ...

Недела на италијанскиот јазик – со концерти, филмови, се одбележуваат 700 години од смртта на Данте Алигиери

Како заокружување на настаните посветени на Данте, на 19 ноември во Македонската опера и балет ќе биде изведена светската премиера на операта „Lapeggiamenti, amenità, querimonie et...