Вратите за пресадување на срце и црн дроб се отвораат-како се организира системот

Кои критериуми треба државата да ги исполни за да фатиме чекор со Еуротрансплант за да се отвори можноста за добивање и размена на органи од земјите на ЕУ? Ќе се едуцира ли медицинскиот кадар и најважно како ќе се работи на подигнување на свеста на граѓаните за дарување на органи. На овие и многу други прашања во ПРОЦЕС, зборува др. Маја Мојсова, Национален координатор за трансплантација и раководител на КАРИЛ

Живот на батерии: Сурова битка за ново срце

Исмет Хаџиу живее без срце, извадено му е. Наместо тоа во неговите гради чука вештачко срце, (од пластика) која е времена замена, а Кристијан Неделковски со вградени две пумпи. Тие во ПРОЦЕС говорат како е да се живее без срце, со поддршка на овие апарати, кои имаат ограничен рок на траење, за стравот низ кој поминуваат доколку откаже машината, за трансплантацијата која им е неопходна

Семејството на починатата родилка во Санте Плус: Расветлување на случајот или протести

Семејството е незадоволно како се води целиот процес од страна на институциите, од бавноста на ОЈО, од извештаите од Судска медицина за смртта на родилката и за бебето кое остана со трајно оштетување на мозокот.

Млади лекари: Овозможете достојно да работиме или нема со што да градите здравство

Нема стимулативни мерки за младите лекари, здравствениот систем е колабиран, во државата нема лекари“, велат во ПРОЦЕС, др. Ненад Лазаров од Асоцијацијата на млади лекари и специјализанти- АСМЛ и др. Миралем Јукиќ од Здружението на лекари специјализанти -ЗЛС

Младите образовани Роми бараат промени и нудат препораки за решавање на проблемите 

Има ли во оваа држава  волја да се сменат работите на подобро во однос на дискриминиција на Ромите, образованието, пристап до здравствени услуги, рамнопрaвно учевство во...

Шест години правна битка со ФЗОМ: Мајка прашува-дали е судбина вака да не малтретираат

Покрај борбата со тешката здравствена состојба на нивната ќерка која била прегазена на пешачки премин пред 9 години, семејството Кухар поминува низ голгота за како што велат, да им бидат вратени 30. 000 евра, пари кои се потрошени за продолженото лекување во странство

Мрежа за антидискриминација: Опозицијата дезинформира-нема да има „родител 1“ и „родител 2“

Какви промени носи Предлог законот за спречување и заштита од дискриминација. Дали со него се предвидува исфрање на термините мајка и татко, како што тоа се...

Постои опасност од разгорување на епидемија со морбили за празниците

Седмиот случај со морбили кој вчера беше сомнителен, денеска е и официјално потврден, со лабораториски анализи. Станува збор за сестра близначка на едно од заболените девојчиња...

Излез од хиперпродукцијата на стоматолози – намалување на бројот на нови студенти

Како да се ублажи хиперпродукцијата на нови дипломирани стоматолози, проблем со кој се соочува државата. Што со студентите кои завршиле надвор од државата, има ли одлив на...

Мерки против загадувањето или следува црно сценарио

Како против главниот извор на загадувањето - греењето во домаќинствата? Кое е непосакуваното сценарио што го очекува Скопје како најзаген град доколку не се применуваат мерките за заштитa

Рсовац: Спасете ги бебињата – на Гинекологија и треба нова опрема

Со тоа се намалени тераписките можности за спас на недоносените бебиња кои се под голем ризик, објаснува др. Снежана Рсовац, педијатар,пулмолог и началник на педијатриската Интензивна нега при Универзитетската детска клиника во Белград

Системот за социјална заштита едвај функционира – претстојат промени

Системот за социјална заштита се сервисира колку да не се запали, затоа се случаите со зверски претепаното бебе, со трите деца кои живи изгореа во Велес, со бременото малолетно девојче во Домот„ 25 мај“, изјави Мила Царовска министерка за труд и социјала

Здруженија на пациенти: Прифаќаме да учествуваме во јавните набавки

Министерот за здравство Венко Филипче ги повика граѓанските организации да ги монитирираат јавните набавки заради ризик од корупција и непотизам. Колку може да биде пресудно нивното...