ДУИ смета дека законитоста на одлуката на Републичкото Јавно обивинителство за преземање на предметите од Специјалното Јавно обвинителство е под знак прашалник.

„Законитоста на една одлука донесена во услови кога подносителот е во притвор, со однапред поднесена оставка и веќе започната постапка за разрешување во Собрание е под голем знак прашалник и ги споделувам резервите на дел од политичките партии кои што не се дел од преговорите, фелата и јавноста, но секој си сноси одговорност за своите постапки, било тоа да се политичари, обвинители, судии. Мора да постои правна извесност и одлуки кои што се законски, општоприфатливи и влеваат доверба кај граѓаните. СЈО веќе е безпредметно“ изјави пратеникот од ДУИ, Артан Груби.