farban grujo

Шарените револуционери немаа пристап до зградата на екс-премиерот и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, но револтот го изразија преку боење на неговиот портрет.

Претходно, зградата на Пазарната инспекција е обоена во сите бои од шарените револуционери, кои со идентична порака како и претходните денови, го изразуваат револтот против корумпираната власт.

Барањата на шарените револуционери се следниве:

“Одлучно продолжуваме со протести и бараме:
– Итно повлекување на одлуката за аболиција на сите оние против кои се води истрага и против кои е покренато обвинение од страна на Специјалното јавно обвинителство (СЈО);
– Итна и неотповиклива оставка на Ѓорге Иванов од функцијата Претседател на Република Македонија;
– Произнесување на Уставниот суд за уставноста на СЈО;
– Формирање на специјално одделение на Кривичниот суд, кое ќе биде надлежно за случаите под јурисдикција на СЈО;
– Итно повлекување на одлуката за одржување на парламентарни избори на 5 јуни;
– Задолжително вклучување и присуство на независни претставници на граѓанското општество во процесот на решавање на кризата;
– Процесот на решавање на кризата да се одвива на територијата на Република Македонија;
– Формирање на преодна влада која докрај ќе ги имплементира итните реформски приоритети од извештајот на Прибе.

До исполнување на барањата, нашата политичка борба останува на улиците! Нема правда, нема мир!
#Протестирам #Protestoj ”