Поранешнот посредник во преговорите за Пржинскиот договор, Питер Ванхауте, се обрати до граѓаните на Македонија со текст под наслов: “Кој е вистинскиот победник во изборите?”

Ви го пренесуваме во целост текстот:

“Честитки до сите граѓани кои гласаа за промени. Да, имавте храброст да застанете и да изберете она што е драго на сите нас: вистинска демократија, не која е расипана  со корупција, со неправилни именувања, од атмосфера на страв.

Да се соочиме: како резултат на овие избори, вашата земја заслужува нов почеток со нова Влада и нови лица.

“Оние кои мислат дека можат да продолжат по авторитарниот пат песна, не се во право.Вие, тивкото мнозинство, покажавте дека се грижите за иднината на вашата земја, со вашиот глас, ви покажавте дека сакате да живеете во слобода во просперитетна земја со иднина – за вас и вашите деца.

Топката сега е во кампот на албанската заедница: тие ќе одлучуваат за она што ќе се случи следно. За Албанците, јас би сакал да го кажам следново: “Не го губете времето повеќе.

Не учествувајте повторно во владата, каде што сте целосно маргинализирани. Да, сте имале некои министри, па дури и заменик-премиер.

Но, за сите важни одлуки, вие бевте отфрлени од страна на вашиот коалиционен партнер.

Каде се економските инвестиции во вашиот дел од земјата? Што е со инфраструктурата, за училишта, болници, патишта?

Време е за промени, време е да застанете за вашите права како заедница, време е да се почне да се работи повторно на  интеграцијата во ЕУ и НАТО.

Ова се однесува на  вашата иднина. За прв пат, вашиот глас е одлучувачки за сите граѓани кои живеат во оваа земја”, пишува Питер Ванхауте.