Задолжителни лабораториски анализи на афлатоксини во целокупните количини увезено млеко и млечни преработки, наложи Агенцијата за храна и ветеринарство.
До добивање на резултатите од испитувањата, увезените млеко и млечни преработки нема да се пуштат во промет. Ќе бидат складирани кај увозниците додека не се добијат позитивни резултати дека се безбедни.
Ако анализите потврдат присуство на афлатоксини над дозволеното, увезените количини ќе бидат уништени.
Присуството на афлатоксини во млекото и млечните преработки увезени од Србија, БиХ, Хрватска и Косово задолжително се испитува од минатата недела. Од вчера, листата е проширена на целокупната количина што се увезува.
НОВА веќе го објави постот на твитер на покраинскиот секретар на Војводина за земјоделие Горан Јешиќ кој напиша: „Од 35 тестирани примероци на млеко, 29 имале покачена вредност на афлатоксин M1“.
Во Македонија, Агенцијата за храна и ветеринарство, ги засили и контролите на фармите, во преработувачките капацитети, како и на домашниот пазар.
– Производството на млеко во државата е под постојан мониторинг преку спроведување на Националниот мониторинг план за контрола на резидуи од ветеринарно медицински препарати и контаминенти кај живите животни и производите од животинско потекло во Република Македонија, одобрен од Европската комисија. Минатата година врз основа на овој мониторинг план, се испитани 81 мостра од сурово млеко, земени од различни фарми во државава. Според добиените резултати, ниту една не покажала присуство на афлатоксин, наведува АХВ.
Афлатоксините се продукт на габите Aspergilus кои најчесто се јавуваат кај житата од каде, преку исхраната, се пренесуваат во добитокот.
Државниот инспекторат за земјоделство уверува дека добиточната храна увезена од Србија е безбедна и сигурна за употреба.