Од:

Данкан за Македонија: Без транспарентност нема демократија

„Брзо имплементирање на реформските приоритети“ е една од пораките што британскиот министер за Европа и Америка сер Ален Данкан ќе им ја пренесе на власта и на партиските лидери во Македонија.

За време на посетата на Македонија денеска и утре ќе се сретне претседтелот Ѓорге Иванов,  со претседателите на парламентарните партии, со невладиниот сектор и со претставниците на Специјалното јавно обвинителство.

Пред доаѓањето во Скопје, Данкан објави блог на македoнски јазик на страницата на британското Министерство за надворешни работи во кој ја објаснува целта на посетата.

– Откако Обединетото Кралство изгласа да ја напушти Европската Унија, често добивам едно исто прашање од луѓето кои ги среќавам надвор од земјата: – Што значи ова за мојата земја? Мојот одговор е секогаш ист – Британија ќе ја напушти Европската Унија, но ние не ја напуштаме Европа.

Сакам оваа порака да ја донесам на мојата прва посета на Македонија. Нашата посветеност кон Западниот Балкан е цврста. Секретарот за надворешни работи јасно го порача ова за време на неговата неодамнешна посета на регионот, исто како и Премиерката во нејзиниот говор за Глобална Британија, пишува Данкан во блогот.

Тој истакнува дека неговата посета се случува во „особено клучен момент во македонската политика“, кога во тек се преговори за нова влада, по како што вели неодамнешни избори кои беа без јасно решение.

-Во ниту еден случај Британија нема да се меша во она што се ваши внатрешни прашања, не наши. Доаѓам во Македонија за да ги ислушам лидерите на сите ваши политички партии и да испратам една јасна и едноставна порака: Обединетото Кралство е голем пријател на Македонија и ќе продолжиме да ја поддржуваме секоја влада на Македонија која ќе работи на битни реформи, пишува Данкан.

Тој понатаму истакнува дека за надминувањето на пречките за членство во ЕУ и НАТО ќе треба одлучност, политичка решеност и несомнено некои многу тешки одлуки, а политичарите ќе треба да ги надминат разликите кои ја создадоа сегашната политичка криза и да се посветат на демократијата и потребните реформи за да ја повлечат земјата кон напредок.

Како битен елемент тој ги истакнува реформите, но и транспарентноста, без која како што вели не може да постои демократијата.

-Таквата отвореност не е со цел да биде закана или омаловажување за политичарите и јавните функционери. Напротив, таа ни помага да го претставуваме нашиот народ. Исто така важи дека не може да ги прифатите демократските вредности без активно и динамично граѓанско општество и судски систем независен од политичко влијание, истакнува британскиот министер за Европа и Америка пред посетата на Скопје.