Северна Македонија го задржа кредитниот рејтинг на „Фич“ „ББ+“ со негативен изглед, потврда за доброто владеење на макроекономските политики

Република Северна Македонија го задржа кредитниот рејтинг „ББ+“ со негативен изглед кој е резултат на спроведувањето добри политики на владеење, кредибилна и кохерентна макроекономска и финансиска...

Заздравува втората по големина европска економија: Францускиот БДП порасна за три отсто во третиот квартал

Бруто домашниот производ на Франција порасна за три отсто во третиот квартал од 2021 година и ги надмина пазарните прогнози, благодарение на силната приватна потрошувачка и...

Раст на БДП во вториот квартал, имунизацијата шанса за побрзо економско закрепнување

Македонската економија во вториот квартал забележа раст на Бруто домашниот производ (БДП) од 13,1 процент. Ова, според надлежните, е потврда дека економската криза предизвикана од Ковид-19...

„Finance Think“: Растот на БДП е резултат на масовната имунизација и на нормализацијата на економските текови

Оттаму предупредуваат дека неизвеноста во економијата повторно е зголемена во третиот квартал поради четвртиот бран од пандемијата и дека остануваат на проекцијата за раст на БДП...

ЕБОР: Пад на македонскиот БДП од 3,5 отсто оваа година и раст од 5,5 отсто за наредната

Во извештајот на Европската банка за обнова и развој се предвидува дека на долг рок корона-кризата ќе има умерено влијание врз економијата, при што се очекува економскиот раст да продолжи кон крајот на третиот квартал од годинава, но се нагласува дека доколку мерките на изолација останат во сила многу подолго од предвиденото, рецесијата може да биде многу поголема, па нивото на економски раст од 2019 година нема да може да се достигне во наредните неколку години