Линкедин ќе им плати 1,8 милиони долари на жените поради тврдења за дискриминација

Професионалната платформа за мрежно поврзување постигна спогодба со американското Министерство за труд во врска со наводите дека плаќала недоволно 686 вработени жени во Калифорнија од 2015...

Бендевска: Само еден граѓанин се пожали за дискриминација поради бугарско потекло, а се изјаснил како етнички Македонец

Минатата година до Државната комисија за спречување и заштита од дискриминација бил доставен само еден поднесок за дискриминација поради бугарско самочувство. Претседателката на Комисијата, Весна Бендевска...

Ѓоргиевска: Едукацијата е клучна за спречување на стигматизација и дискриминација на ХИВ позитивните лица

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска денеска учествуваше на панел- дискусијата „Денес со ХИВ се живее“, по повод одбележувањето на 1 декември – Светски ден за борба...

Шахпаска: Градиме општество без предрасуди и дискриминација

Република Северна Македонија е држава во која принципот на еднаквост и недискриминација се применува во сите области од општественото живеење: социјалната заштита, здравството, образованието, работните односи...

Хелсиншки Комитет: Бремените работнички уживаат посебна заштита во трудово законодавство

Работничка, на која непосредно откако го информирала работодавачот дека е бремена ѝ бил откажан договорот за вработување, побарала правна помош од Хелсиншкиот комитет, по што случајот...