Пресуда на Европскиот суд против Северна Македонија за дискриминација на ученици Роми

Родителите Роми чиишто деца биле дискриминирани во две основни училишта во Северна Македонија добија важна пресуда пред Европскиот суд за човекови права против Северна Македонија. Судот утврди...

Кацарска – Спано: Потребна поширока и систематска примена на јуриспруденцијата на ЕСЧП во праксата на Уставниот суд

Во рамки на Конференцијата „Ефикасен поврат на имот во согласност со европските стандарди“, која се одржува во Скопје,  се одржа заедничка работна средба на претседателот на...