Еуростат: Околу 35 отсто од Македонците биле изложени на ризик од сиромаштија во 2020 година

Околу 35 отсто од населението во Северна Македонија било изложено на ризик од сиромаштија или социјална исклученост, покажуваат податоците на Евростат за 2020 година. Податоците на...

Годишен одмор во ЕУ не може да си дозволат 29 отсто луѓе, во Македонија – 57 отсто

Кај нас во 2018 година, последната за која има податоци на „Евростат“ - 57,5 отсто од жителите не можеле да си дозволат еднонеделен годишен одмор. Овој процент е намален за 16 проценти во однос на 2010 година, кога 74,2 проценти од граѓаните не можеле да си дозволат еднонеделен одмор