ФЕЉТОН Запоставен во животот, повторно откриен по смртта: Како српскиот Ван Гог станал првиот херој на Лексиконот

Кога ИТ експертот Влатко Милошевски започнал да го создава „Лексиконот на странски сликари во Македонија 1850-1950“ во виртуелна форма како интернет-сајт, а подоцна и како печатено издание во форма...

ФЕЉТОН (2) Македонија била важна алка во синџирот на производство и трговија со опиумот

Експанзијата на производството на канабисот (марихуаната) за медицински цели во Македонија последниве години, колку што ја детектира оваа дејност како естра-профитабилен бизнис, толку и покажува дека...