Агенцијата за филм ќе поддржи 13 филмски проекти со 50,2 милиони денари

На конкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен, краткометражен, документарен и анимиран филм (втор рок на одлучување) аплицираа вкупно 53 проекти (играни, документарни и...

Тома и Југославија ќе згаснат истовремено – гледачите од поранешните Републики ги полнат благајните и леат солзи

За уметничката вредност на филмот „Тома“ е сосема бесмислено да се дебатира. Тоа што овој филм поттикна хистерија и лавина од емоции е нешто сосема друго....

ЕУ: Британските филмови и ТВ програма се закана за европската културна разновидност

Европската Унија (ЕУ) се подготвува да реагира за непропорционалниот однос на британска телевизиска и филмска содржина прикажана во Европа по Брегзит. Велика Британија е најголем производител...