Заврши 40. издание на „Браќа Манаки“: Златна камера 300 за Хелен Луварт

Француската кинематографка ги освои симпатиите на жирито со филмот „Невидливиот живот на Евридика Гузмао“. „Сребрена камера 300“ доби Џинсонг Донг за филмот „Езеро дивите гуски“, „Бронзена камера 300“ му беше доделена на Даниеле Ципри за филмот „Пирани“ додека „Мала камера 300“ заврши кај Констанца Сандовал. Со награда „Златна камера 300“ за животно дело од Битола замина Јоргос Арванитис