Бесими: Зголемувањето на минималната плата позитивно ќе влијае и на продуктивноста и на конкурентноста

Зголемувањето на минималната плата како мерка која е дел од владината програма, не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку се предлага едно системско и...

Независниот академски синдикат го поздрави покачувањето на минималната плата

Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на минималната плата, кое е усвоено на последниот Економско-социјален совет. Покачувањето, според нив, ќе го подобри статусот на работниците со...

Аналитичарите ѝ препорачуваат на власта: Покачувањето на минималната плата е добар чекор, но внимавајте на државната каса!

Oдлуката за покачување на „минималецот“ и негово позиционирање на 18.000 денари наидува на позитивни одгласи не само кај трипартитните партнери Владата, ССМ и работодавачите, туку и...

Битиќи: Минимална плата од 18.000 денари и поддршка за компаниите, ВМРО-ДПМНЕ да не ги кочи законите

Само со усогласување, според проекциите, минималната плата до 2026 година ќе изнесува 22.000 денари. Потпретседателот на СДСМ Фатимир Битиќи го поздрави вчерашниот успех на сите социјални...

Владата со оптимистички најави пред претстојниот состанок на економско-социјалниот совет: Минималната плата ќе биде зголемена

Економско – социјалниот совет кој ќе се одржи вечерва во Владата е нов обид да се постигне договор за покачување на минималната плата помеѓу социјалните партнери...

Минималната плата останува отворено прашање, разговорите треба да продолжат следната недела

Нема договор и по втората средба меѓу синдикатите, работодавачите и Владата. Синдикатите остануваат на барањето за минимална плата од 18.000 денари и скалесто зголемување на сите...

ССМ донесе едногласна одлука за штрајк доколку денеска не биде постигнат договор за зголемување на минималната плата

Според податоците на ССМ, 110.000 работници се пријавени на минимална плата од 15.200 денари.  Штрајкувачкиот одбор на ССМ донесе одлука за штрајк доколку не биде прифатен...