Листата за помилувања вратена во затворските управи: Надлежните уверуваат дека ќе нема ниту едно спорно име

Листата за групни новогодишни помилувања ја прават затворите, ја доставуваат до Министерството за правда, а оттаму списокот со имиња на оние кои бараат порано да излезат...

Предлог законот за Академијата на судии и јавни обвинители пред Комисијата за политички систем

Собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедници денеска на седница Предлог законот за Академија на судии и јавни обвинители, во прво читање. Министерството за...

Законите со европско знаменце се дел од од Стратегијата за реформи во судството, реагираат од Министерството за правда по обвинувањата на ВМРО-ДПМНЕ

Министерството за правда како целосно невистинити ги отфрла обвинувањата на координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски, кој и покрај тоа што го знае процедури,...

Маричиќ: Со онлајн судењето ќе имаме побрзи постапки, а ќе заштедат и граѓаните

60% поефикасни и потранспарентни судски постапки најави министерот за правда Бојан Маричиќ, преку спроведување на проектот за дигитализација во судството. „Дигитализацијата за жал во некои сегменти...

Британско министерство за правда: Секој десетти странски затвореник е Албанец

Според официјални податоци, во јуни во 2018 година имало 876 албански затвореници или 401 повеќе во споредба со нивниот број во 2015 година. Пред една деценија, пак, во британските затвори имало 166 Албанци. Британската полиција, како што наведува телевизијата, потврдува дека албанските банди се најопасни во Велика Британија и нивна главна дејност е трговија со дрога, поточно кокаин. На второ место се Полјаците, потоа Романците, Ирците и емигрантите од Јамајка

Министерство за правда го испрати барањето за екстрадиција на Груевски

Во барањето е образложено дека ниедно од делата за кои Никола Груевски е правосилно осуден или се водат постапки против него не е политичко или воено кривично дело, односно, овие дела не се предвидени во Европската конвенција за екстрадиција како дела за кои може да биде одбиена екстрадиција