Народна Банка со силни мерки за да го поттикне штедењето во денари

Советот на Народната банка, на својата редовна седница, донесе одлука за натамошно раздвојување на стапките на задолжителна резерва од валутен аспект, заради стимулирање на штедењето во домашна...

Македонија во април „преживеа“ инфлација од 10,5 отсто – Народна банка презема чекори за нормализација

Инфлацијата во нашата земја во април достигнала 10,5 отсто, а Народна банка преку своите инструменти почнала со постепена нормализација на монетарната политика, вели гувернерката Анита Ангеловска...

Приоритет на монетарната политика и натаму е одржувањето на стабилноста, велат од Народната Банка

Во центарот на вниманието на монетарната политика мора да е одржувањето на ценовната стабилност, а со тоа и на вкупната макроекономска стабилност, коишто се најдобриот придонес...

Mожни се индиректни последици од случувањата во Украина, алармира Народната банка

Од централната банка денеска соопштија дека стабилноста на финансискиот систем е поддршка на домашната економија. „Треба да се продолжи со внимателно следење на ситуацијата, која се...

Поставеноста на монетарната политика е оценета како соодветна на макроекономските услови

На 18. јануари 2022 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните и...

Инфлацијата умерена, тековните ценовни притисоци се од привремен карактер-Народна Банка ги објави најновите макроекономски проекции

Проектираната патека на раст на македонската економија ќе овозможи достигнување и надминување на преткризното ниво во текот на следната година. Инфлацијата останува умерена – тековните ценовни...