„Шарска белина – шарска убавина“ – Скијачката сезона во Ски – центарот „Попова Шапка“ ќе се отвори денеска

Министерствата за животна средина и просторно планирање и за економија, во соработка со „Елем Турс“, денеска ќе го спроведат настанот „Шарска белина – шарска убавина“  – ...

Усвоени иницијативите на МЖСПП: Шара – Национален парк, Осогово – заштитено подрачје

Иницијативите на Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) за прогласување на Шар Планина за Национален парк и Осоговските планини за заштитено подрачје од категорија...

Шар Планина ќе стане Национален парк, откако ќе се уништат нејзините вредности

Од ниските кон повисоките предели, Шара е оставена на милост и немилост. Дрвокрадството, дивоградбите, пристапните патишта, хидроцентралите си го земаат данокот. Ваквите зафати целосно го менуваат обликот на Шар Планина, па често планинарите и сите кои гo посетуваат ова подрачје кога ќе поминат на места каде што биле пред една или две години, сега веќе не можат да го препознаат