Еуростат: Околу 35 отсто од Македонците биле изложени на ризик од сиромаштија во 2020 година

Околу 35 отсто од населението во Северна Македонија било изложено на ризик од сиромаштија или социјална исклученост, покажуваат податоците на Евростат за 2020 година. Податоците на...

Царовска: Процентот на сиромашни е многу повисок од што се прикажува

Како да им се помогне на сиромашните пензионери, на децата кои питачат, на бездомниците, на семејствата кои одвај се прехрануваат? За овие и многу други прашања, во ПРОЦЕС говори министерката за труд и социјала

Царовска: Сиромаштијата мора да се искорени, никој да не гладува

„Оваа борба е и наш најголем предизвик, бидејќи во Република Македонија 21,5 проценти од населението живее во сиромаштија“, порача на светскиот ден на сиромаштијата, министерката за труд и социјална политика , Мила Царовска. 

Сиромаштијата и невработеноста причина за депресија и самоубиства

Депресијата кај граѓаните за дури 40 отсто повеќе е причина за зголемен број на самоубиства, во период од последните пет години. Граѓаните се разочарани од сиромаштијата и невработеноста и стануваат се подепресивна нација

АНАЛИЗА: 30% од семејствата имаат проблем со нормална живеачка

Дури 30% од домаќинствата, или секое трето семејство, со вкупните месечни приходи многу тешко ги задоволува потребите. Од друга страна само 3,6% од домаќинствата изјавиле дека многу лесно со приходи го преживуваат месецот