САД ја ставаат Бугарија под надзор, не ги исполнува целосно минималните стандарди за елиминирање на трговијата со луѓе

САД ја ставаат Бугарија под надзор затоа што не ја сфаќаат сериозно трговијата со луѓе, се вели во годишниот извештај на американскиот Стејт департмент за трговија...

Стејт департментот со предупредување до Американците: Не патувајте во Германија

Американскиот Стејт департмент ги предупреди Американците да не патуваат во Германија поради актуелното забрзано ширење на коронавирусот во земјата. Предупредувањето на Стејт департментот против патување во...

САД ги предупреди државјаните да не патуваат во девет држави меѓу кои Словенија, Албанија и Србија

Во дописот се наведува дека тие држави се меѓу земјите од четврти степен во кои е регистрирана значителна распространетост на коронавирусот Стејт департментот ги предупреди граѓаните...

Македонија да обезбеди еднакви можности за сите млади луѓе, порача Стејт департментот по повод 20 години од Охридскиот договор

„За изградба на издржлива држава неопходно е да се користат вештините на сите граѓани“, рече портпаролот на Стејт департментот за Гласот на Америка.   За изградба...

САД го поддржува „Отворен Балкан“ во согласност со правилата и стандардите на ЕУ

САД силно го поддржуваат продолжувањето на напорите на Западен Балкан за продлабочување и сеопфатно зајакнување на регионалната економска интеграција, во согласност со правилата и стандардите на...

Стејт департмент: Слабо и селективно спроведување на законите за борбата со корупцијата

Спроведувањето на законите за борба против корупцијата во Северна Македонија на моменти било слабо и селективно ги таргетирало владините критичари и прекршители на ниско ниво, се...