Светот со рестрикции за патувања од ЈАР поради новиот сој на ковид-19, СЗО вели дека е избрзано

Европските и азиските земји денеска ги заострија ограничувања за патување, откако во Јужноафриканската република (ЈАР) е откриена нова варијанта на коронавирусот со најголем број мутации досега,...

Извештај на СЗО: Речиси 10 отсто од населението во Македонија во 2018 година било без здравствено осигурување, приватните плаќања осиромашиле четири отсто од домаќинствата

Речиси десет отсто од населението во земјава во 2018 година немало здравствено осигурување, што упатува на заклучок дека тие лица имале право на задолжителна закцинација и...

СЗО за здравствениот систем на С. Македонија: Сè повеќе луѓе имаат пристап до јавното здравство, трошоците се катастрофални и остануваат предизвик

Луѓето во Северна Македонија сѐ повеќе имаат пристап до јавно финансирана здравствена заштита, но катастрофалните трошоци за здравствена заштита остануваат предизвик, открива новиот извештај на СЗО/Европа...

Путин побара од СЗО побрзо да признаваат нови вакцини,зашто се закануваат нови соеви на коронавирусот

Светската здравствена организација би можела да го забрза признавањето на новите вакцини против Ковид 19, реагира рускиот претседател Владимир Путин. „Во азиско-пацифичкиот регион и воопшто во...

СЗО: Сиромашните земји да имаат приоритет при испораката на вакцини преку Ковакс механизмот

Светската здравствена организација (СЗО) денеска ги повика производителите на вакцини да дадат приоритет на испораките на вакцини против ковид-19 преку Ковакс механизмот на посиромашните земји и...