Почнува учебната година со физичко присуство на учениците, исклучок Тетово, Гостивар, Кичево и Струга

Новата учебна година за сите ученици од основните и средните училишта започнува денеска со физичко присуство и со посебни здравствени протоколи. Исклучок ќе бидат средните училишта...

УНИЦЕФ: Децата се најмногу погодени од Климатските промени –кон нив треба да се однесуваме како кон кризи!

„Децата се оние кои ќе бидат најмногу погодени од оваа криза и оние кои најмногу ќе страдаат од нејзините последици во годините што доаѓаат и ќе...

УНИЦЕФ со предизборен апел до партиите: Вклучете ги младите – недозволиво е 85 отсто од нив да не се прашуваат за ништо

Од УНИЦЕФ апелираат за поголема вклученост на младите, бидејќи, според нив, недозволиво е што дури „85 отсто од младите никогаш не биле консултирани од властите“ УНИЦЕФ...

УНИЦЕФ предупредува: Милијарди деца под огромна закана од климатската криза

Извештајот за климата објавен денеска од УНИЦЕФ предупредува дека на милијарди деца им се заканува екстремно висока опасност од климатската криза. Извештајот насловен „Климатската криза е...

Студија на УНИЦЕФ: Секое трето дете со oпасно ниво на олово во крвта

Кај околу 800 милиони деца се пронајдени нивоа на олово од 5 микрограми на децилитар или повеќе, според студијата на УНИЦЕФ и групата за животна средина „Чиста земја“ (Pure Earth). Tие нивоа се сметаат за доволно високи за нарушување на нормалниот развој на мозокот, на нервниот систем и на виталните органи како што се срцето и белите дробови