Германските производители предизвикаа спор со поднесување противење на турската апликација за доделување на специјален статус на донер-ќебапот на ниво на ЕУ, иницирајќи период од шест месеци за решавање на несогласувањата.
На турската апликација до Европската комисија за донер-ќебапот да му се даде слично признание од ЕУ како неаполската пица и шпанскиот џамон серано, се спротивстави Германија, изјавија за Еуроњус извори блиски до ова прашање.
Како што е соопштено, во април Турција поднела барање за регистрирање на името „döner“ во Европа за да може да го користат само оние производители кои се во согласност со регистрираниот метод на производство и спецификациите на производот.
Фаза на консултации за земјите-членки на ЕУ да ја оспорат регистрацијата врз основа на загриженоста за интелектуална сопственост, заврши вчера (24 јули) и портпаролот на Комисијата потврди за Еуроњус дека е примено противење на апликацијата, иако извршната власт на ЕУ одби да потврди која земја се спротивстави на апликацијата.
Два извори блиски до ова прашање изјавија за Еуроњус дека германското федерално министерство за храна и земјоделство со седиште во Бон, сепак, поднело противење на турската апликација.
Изворите рекоа дека германското министерство го изнесе својот случај по повратните информации и позициите поднесени од неколку здруженија на германски производители, додавајќи дека отпорот кон турската апликација го одразува ставот на германските производители, а не на германската влада.
Во следната фаза од постапката, Комисијата ќе ја процени прифатливоста на опозицијата, а потоа ќе ги олесни дискусиите помеѓу апликантот и противникот, дозволувајќи им до шест месеци на спротиставените да постигнат договор, кој, доколку се постигне, мора да се пријави назад до Комисијата во рок од еден месец.
Според портапаролот, без разлика дали ќе се постигне договор или не, конечната одлука за регистрација ќе ја има Комисијата.
Турција бара заштитна ознака „традиционален специјалитет“, слична на онаа што им е доделена на неаполската пица и шпанскиот џемон серано. Иако понекогаш се поврзуваат со шемата за заштитена ознака на потекло (ПДО) на ЕУ, традиционалните специјалитети не се дел од рамката за географски ознаки (ГИ), која нуди највисоко ниво на интелектуална заштита на храната во Европа.
Сепак, целта на барањето на Турција е да го регистрира името döner во Европа, осигурувајќи дека неговата употреба е ограничена на производителите кои се придржуваат до регистрираните методи и спецификации. Доколку е успешно, само парчињата говедско и јагнешко месо „хоризонтално исечени на котлети со дебелина од 3-5 мм“ може да бидат означени како јапрак (или исечени) донер, додека пилешките котлети мора да бидат дебели 1-2 см.
Овие технички детали наведени во апликацијата се веројатната причина за триење меѓу германските и турските производители околу тоа како се прави најпопуларната улична храна во Германија.
Терминот döner доаѓа од глаголот „dönmek“ („вртење“ на англиски), но повеќето Европејци го знаат едноставно како ќебап „döner“ – со додавање на името што се користи во арапскиот збор за сите видови месо варено пред оган.
Извор: Еуроњус
Подготви: А. В.