Вкупно 14 политички партии меѓу кои се и пет коалиции, до 29 март 2014 година до 24 часот, во Државната изборна комисија доставиле листи на кандидати за пратеници во Собранието на Република Македонијa.

-За сите шест изборни единици во Република Македонија и за трите изборни единици во странство, листи на кандидати доставија – Демократска унија за интеграција (ДУИ), СДСМ и останатите партии во коалицијата и ВМРО-ДПМНЕ и останати партии во коалицијата. Демократската партија на Албанците (ДПА) до Државната изборна комисија поднесе листи на кандидати за пет изборни единици (1, 2, 3, 5 и 6) во Република Македонија како и за изборните единици 7 (Европа и Африка) и 8 (Северна и Јужна Америка), Национална демократска преродба (НДП) поднесе кандидатски листи за изборните единици 1, 2, 5 и 6 и за Изборната единица 7, Коалицијата Достоинство за Македонија има листи на кандидати за сите шест изборни единици во Република Македонија и за Изборната единица 8 за гласање во Северна и Јужна Америка, се вели во соопштението од ДИК.

За сите шест изборни единици во Република Македонија свои листи на кандидати за пратеници во Собранието на РМ доставиле ВМРО Народна партија, Коалиција Гром, Коалиција за позитивна Македонија и Социјалдемократска партија на Македонија (СДПМ).

-Политичката партија Народно движење за Македонија (НДМ) кандидатски листи има во пет изборни единици во Република Македонија (1,2,3,4 и 5), Партијата за Европска иднина (ПЕИ) – кандидати за пратеници има во четири изборни единици во државата (1,2,5 и 6), Партијата за економски промени 21 (ПЕП 21) – има листи за изборните единици 1 и 2, а Партијата за демократски просперитет (ПДП) – достави своја кандидатска листа само за шестата изборна единица.

Државната изборна комисија на седницата на 31. март 2014 година ќе ги потврди поднесените листи.