Целта со евро-обврзницата е навреме да се обезбеди ликвидност, како и исплата на  плати и пензии. Ова не е случај карактеристичен само за нашата земја, изјави денеска премиерот Емил Димитриев.

„Тоа е нормален механизам кога и се потребни  средства на државата за економска ликвидност. Сметам дека ова што го правиме во моментот е да имаме економска ликвидност, да имаме исплата на плати, пензии, социјални трансфери и слично. Сумата на која е издадена евро-обврзницата гарантира  подолгорочна макро-финансиска стабилност на државата, така што имаме силни аргументи за начинот , сумата и сите прашања врзани околу ова “, изјави Димитриев.