Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) се огласи со ново соопштение во кое се наведува дека РЕК Битола во моментот работи со еден блок, а од наредната недела во функција ќе бидат ставени два и ги демантира шпекулациите што се појавија во јавноста за нестручно и несовесно работење и оперирање како причина за синоќешниот пожар во Комбинатот.

Саниран е пожарот кој изби синоќа во РЕК Битола и на местото се врши увид од страна на стручни екипи од АД ЕСМ за утврдување на причините. Пожарот почна на еден од изолаторите на надворешниот трансформатор на Блок 3 и со брза интервенција на противпожарните служби огнот беше изгаснат. Не се дозволија дополнителни хавариски оштетувања. Локацијата е обезбедена и екипи на АД ЕСМ и на надлежните служби ќе ги истражуваат причините за настанот. АД ЕСМ најостро ги демантира сите шпекулации за наводно нестручно и несовесно работење и оперирање, со оглед на тоа што се работи за процес на производство со опрема стара над 40 години. За компанијата е најважно што нема повредени лица, се вели во соопштението на ЕСМ.

Во случаи на пожар, објаснуваат од ЕСМ, од безбедносни причини проработува автоматската заштита и истата синоќа реагираше со исклучување и на Блок 1.

„За помалку од еден час Блок 1 беше рестартиран и вратен, и од денеска во утринските часови работи со полн капацитет. Со оглед на тоа што оштетувањето на трансформаторот на Блок 3 е од поголеми размери, истиот одреден период нема да биде во можност да биде приклучен во производниот систем. Истовремено, Блок 2 беше во редовни сервисни активности за подготовка за работа од декември, но со оглед дека има потреба од побрзо вклучување, од следната недела и Блок 2 ќе функционира со полн капацитет. ТЕЦ Осломеј во моментот е во редовен сервис за негова подготовка за континуирано производство на електрична енергија од декември до април 2022 година со 300.000 тони набавен јаглен за кои постапката ќе финишира во следните неколку дена. Останатите капацитети на АД ЕСМ, хидроелектраните Црн Дрим, Маврово, Треска и Тиквеш, гасната електрана Енергетика – Скопје и ветерниот парк Богданци се во функција, порачуваат од ЕСМ.