Кривичниот суд ја објави пресудата за седуммината обвинети во случајот Тврдина 2, како прв од десетиците случаи на СЈО кој ќе дојде до завршница.

Горан Грујевски, екс началник во Управата за безбедност и контраразузнавање доби една година и пол казна затвор,  додека шесте службенички добија условна казна- затвор, доколку не го повторат делото.

Тие се товарат дека незаконски уништиле 2.047 документи, од кои дел  биле поврзани со набавката на опремата за прислушување. Првообвинет е Грујевски, кој моментално се наоѓа во затвор во Солун и чека екстрадиција, откако на солунскиот аеродром заедно со Никола Бошковски (обвинет во Таргет) биле фатени со лажни пасоши под имињата Христо Атанасов и Неџби Хасан.

Грујевски е обвинет во неколку случаи на СЈО, а во овој случај,  Тврдина 2, се товари  дека незаконски издал наредба за формирање на комисија за попис и годишно ништење на материјали со која

Останатите шест обвинети во овој случај биле членовите на комисијата која требала да одлучи кои материјали и документи треба да бидат уништени.