Хелсиншкиот комитет за човекови права денеска поднесе пријава до Министерството за внатрешни работи за ширење говор на омраза од поглаварот на Исламската верска заедница, Сулејман Реџепи.

Пријавата се однесува на говорот на Реисот Реџепи за време на церемонијата на поставување камен темелник на џамијата во скопското село Арнакија, кога до присутните верници се обрати со зборови кои предизвикуваат омраза, раздор, нетрпеливост и исмејување на македонскиот народ – исполнувајќи ги битијата опишани во член 319 и 179 од Кривичниот Законик, се наведува во соопштението од Хелсиншкиот комитет.

-Можете да видите со каква дива животиња народ живееме, затоа немаат идентитет и нема никогаш да имаат. Без разлика што ние сме сакале да им помогнеме.. Не се помага на бесчусвителниот, не се освестуваат. Местото Лажец, кој го знае кој не, е село мултиетничко има муслимани, православни христијани, има Mакедонци не знам тие како себеси си се нарекуваат…има Aлбанци. Има две цркви, бројот на народите е ист, има две цркви, а ниту една џамија. Сто подземни далавери прават и се уште не се освестени. Дај боже мене господ душата да не ми ја земе додека не поставам камен темелник на џамијата, изјави Реџепи пред присутните.

-Користењето говор на омраза од страна на вршител на висока верска функција и човек со големо влијание во јавноста е особено опасно и недозволиво. Во една мултиетничка и мултиконфесионална држава, верските лидери треба да се свесни за својата улога и да дејствуваат во духот на толеранцијата и соживотот, а не да иницираат и разгоруваат нетрпеливост и омраза. Од тие причини, побаравме од МВР веднаш да постапи по оваа пријава и да ги преземе сите мерки согласно законските прописи, истакнуваат од Хелсиншкиот комитет.

Поставувањето на камен темелникот на џамијата во Арнакија било на 14 март, а поглаварот на ИВЗ видеото со неговиот говор на својата Фејсбук страница го поставил на 6 април.