Општина Тетово  ја разреши директорката на гимназијата „Кирил Пејчиновиќ“ Теута Лала, откако тоа го побарал Советот на училиштето. На овој  и ваков развој на настаните, му претходела ревизорска контрола на нејзиното работење која утврдила низа прекршоци кои предизвикале негативни финансиски импликации и нарушување на воспитно-образовниот процес. Информирајќи за  ова  Назми Даути, раководител на секторот за образование во општина Тетово, уште рекол дека во меѓувреме била покрената и тужба против директорката.

Алсат – М телевизија, која имала увид во ревизорскиот извештај, потврдува дека имало прекршувања и тоа по осум основи: реализација на некои градежни работи без важечки договор со фирмата, без формирање надзорна комисија за реализација на градежните работи и немање соодветна документација за реализација на овие градежни работи.

Од своја страна, директорката Лала, ја нарекла ревизијата селективна, најавувајќи и жалба. Според неа ревизорскиот извештај го опфаќал периодот само додека таа била директорка и дека со него не бил опфатен голем временски период и поради тоа смета дека ревизијата била селективна. Лала го обвини градоначалникот Касами дека превзел избрзани дејствија и поради тоа ќе преземела законски дејствија.

Сметам дека решението кое што го добив од градоначалникот Касами е незаконско и ќе го обжалам. Ќе ги продолжам сите процедури за да се увиди дека извештајот е селективен кон мене и ќе сторам сѐ вистината да излезе на виделина“, изјавила разрешената директорка.

Како што јавуваат локалните медиуми, во тек биле неколку ревизии по останатите средни и основни училишта во Тетово. (М.Т.)