Носителот на кандидатската листа на Левица во Изборната единица 4, Митко Николов денеска пред струмичани ја претстави изборната програма и мерките што ги опфаќа, како и сите поглавја од изборната програма.

Николов посочи дека политичката апртија Левица е на страната на обичниот човек, земјоделецот, работникот, корисниците на социјална помош и на, како што рече, сите обесправени во Македонија.

– Социјалните случаи не може да живеат со две илајди денари социјална помош. Политичката партија Левица во изборната програма предвидува наместо социјална помош минимален загарантиран приход за секое семејство по 12 илјади денари за четири лица за прехрана и хигиена. Не може да се живее со девет илјади месечно, а функционери по 90 илјади денари. Предвидуваме 15 илјади денари минимална плата во сите области, затоа што не може кожарска и текстилна индустрија да земаат плата помала од 15.000, вели Николов.

Левица не се согласува со зголемување на старосната граница за пензионирање, за, како што вели, решавање на проблемите со пензискиот фонд на грбот на работниците.

– Во нашата изборна програма предвидуваме и пензионирање врз основа на работен стаж. Со 35 години работен стаж да може работникот да замине во пензија, вели Николов.

Тој вели дека мерките на Левица се во насока на трансформација на капиталот и ресурсите од богатите кон сиромашните. Државата да одвојува поголеми средства за сиромашните за сметка на тоа даноците на богатите ќе бидат поголеми.

– Ние воведуваме прогресивни даноци за данок за добивка. Една компанија ако остварува голема добивка, а платите се минимални тој ќе биде оданочен високо. Да имаме удобен живот. Македонија не е толку сиромашна земја за имаме толку сиромашни луѓе. Македонија само не е добро организирана и капиталот не е добро распределен, вели Николов.