Македонски научници и инженери се дел од тимот што освои прва награда на престижната меѓународна конференција во Англија за паметни технологии и уреди – Ubicomp и ISWC 2022. Тие, заедно со свои англиски колеги од Emteq Labs, победија за најдобра демострација на иновативна технологија – паметните очила OCOSense.

„Победничката демонстрација покажува паметни очила кои што преку иновативни сензори и Вештачка Интелигенција ги препознаат изразите на лицето, а преку тоа даваат информации за емоционалната сосојба и однесувањето на корисникот што ги носи“, објаснуваат учесниците на меѓународна конференција.

Извршниот директор и водечки научник во Emteq Labs, доктор Чарлс Ндука објаснува дека оваа технологија е првата платформа за препознавање на изрази на лицето, човечки активности, и однесување во светот.

„Познат како „Fitbit за чувства“, OCOSense наскоро ќе биде достапен за сите истражувачи. Многу корисници ќе имаат корист од можноста за следење на далечина на домашен третман или медицинска терапија, вклучувајќи ги луѓето со депресија, Паркинсонова болест, парализа на лицето, и други слични состојби“, вели доктор Ндука.

Македонскиот тим на научници и инженери кои што ги создаваат наградените алгоритми за Вештачка Интелигенција во Emteq Labs, го сочинуваат д-р Христијан Ѓорески, д-р Мартин Ѓорески, м-р Ивана Кипријановска, м-р Симон Станковски, Филип Панчевски, и Бојан Софрониевски.