Барањата за азил од Македонија и Србија во моментов имаат предност при нивното разгледување во обработката, изјавил германскиот министер за внатрешни работи Ханс-Петер Фридрих за весникот „Везеркуриер“.

Сепак, тој предупредил дека бесправното поднесување на барање за азил, повлекува напуштање на Германија и тоа експресно, заради што всушност во последните месеци бројот на азиланти од двете земји – Македонија и значајно намален.

Стравувањата на на Германија за инвазија на азиланти се темелат на алармантните бројки- минатата година за 41% се зголемил бројот на азиланти, што претставува највисок број во последните 10 години.