Осум лица се осомничени за повеќе коруптивни кривични дела примање и давање поткуп и злоупотреба на службената положба  на Економскиот факултет во Скопје. Министерот за внатрешни работи Митко Чавков на прес конференција соопшти дека тие е осомничени дека директно или индиректно барале парични средства за услуги кои не смееле да ги зивршат, односно им овозможиле на студенти да се стекнат со оценка по предмети кои тие ги предавале и без соодветно знаење.

Според Чавков тие барале различни суми пари од студенти, кои се движеле од 500 до 1.000 евра и за сметка на овие суми пишувале преодни оценки, а имало и случаи кога оценки добивале и студенти кои немале право да полагаат ниту имале пријавено испити.

Приведени се пет лица, додека за тројца се подготвени покани за разговор кои ќе им бидат врачени.

Опишувајќи ја тнр. коруптивна шема, Чавков рече дека сопственикот на бифето ги земал парите од студентите кои ги предавал на асистентот, а тој на професорите кои пишувале оценки.

Чавков не сакаше да даде повеќе детали за наводите во соопштението на МВР дека некои од осомничените барале и сексуални услуги од студентите и рече дека во текот на истрагата и судскиот процес Обвинителството ќе ги изложи сите докази.

Полицијата досега извршила 13 претреси во 7 домови на осомничените, во 4 кабинети, во бифето и на Студентските прашања.Кај еден осомничен во возилото се пронајдени 1.000 евра. Кај друг е пронајден мобилен телефон што според Чавков е предмет на кривично дело. Во Кабинет кај еден професор се пронајдени 4 индекси на студенти, додек во домот на еден професор е пронајден еден индекс. Во бифето на факултетот се пронајдени две пријави за испити, додека од Студентските прашања се одземени 17 досиеја од прва година. Пронајден е и нотес со имиња и матични броеви на студенти.

Во однос на силното полициско обезбедување, кое вчера цело попладне беше присутно на УКИМ, Чавков посочи дека согласно Законто з аобразование, МВР има право за присуство на факултетите и со тоа не е нарушена автономијата. Сепак, Чавков вели дека полицијата иако не била обврзана, сепак било испратено известување до Ректоратот за акцијата.