Центарот за предвидување на временските услови на САД, месецов го регистрира најголемото,,откинување“ на зрак од Сонцето. Феноменот е откриен на 3 јули и е назначен како класа ИКС3 (Х3). Истражувачите на центарот ги мерат интензитетите на сончевите одблесоци на размер, со тоа што од класата А се најмали , а одблесоците од класата Х се најголеми . Одблесокот од 3 јули научниците го класифицираа како Х1, што е најголема категорија сончеви одблесоци.

Сончевите одблесоци се големи ерупции на зрачење на површината на сонцето , изјави Бил Муртаг , координатор на програмата на американската SWPC.

„Зборуваме за енергетски еквивалент на експлозија на милиони водородни бомби од 100 мегатони во исто време“, рече Муртаг.

Соларните одблесоци се сметаат за дел од „вселенското време“, и се услови што влијаат на просторот околу Земјата, а обично се предизвикани од сонцето. Таканаречените пожари понекогаш се придружени со исфрлања на короналните маси, магнетни плазматски меури кои можат да стигнат дури до Земјата.Ако таа енергија се пробие тука, тоа може да влијае на висока фреквенција врз комуникациите и во ретки прилики врз системите за глобално позиционирање (GPS) и сателитите, рече Муртаг.Сонцето поминува низ 11-годишен сончев циклус каде нивото на активност на одблесокот варира.Циклусот 25 започна во декември 2019 година со сончев минимум – период кога сонцето е сè уште активно, но е потивко и има помалку сончеви дамки.Активноста полека ќе се зголеми и ќе достигне соларен максимум – време кога има голем број сончеви дамки – во јули 2025 година.Целосно затемнување на Сонцето ќе ја премине Северна Америка во април 2024 година, што може да им понуди на научниците можност да ја набљудуваат активноста на сонцето, како соларни ерупции или сончеви дамки, за време на настанот.„Се надеваме дека затемнувањето близу до сончевиот максимум не само што ќе ни покаже ,,круна“ која влева стравопочит, туку и неколку големи, интересни сончеви дамки на лицето на Сонцето, рече Валентин Мартинез Пилет, директор на Националната соларна опсерваторија во Болдер, Колорадо.