Проф. по Уставно право, Светомир Шкариќ, говори за сите можни варијанти за формирање Влада и потенцијални опасности од опструкции: Ако Груевски нема мандат, дали Иванов би дал мандат на некој друг член на ВМРО, што ќе се случи доколку Иванов даде оставка а претходно потпише нова аболиција за одредени членови на ВМРО, кои се сопките и стапиците со кои евентуално би се соочил Заев.