„Официјално пристигна предлог од француското претседателство по нашата интервенција минатата недела во Брисел. Предлогот ќе биде соопштен откако ќе ги помине сите филтри во институциите. Ќе следи широк процес во кој ќе бидат вклучени претседателот и опозицијата“, рече премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференцијата после владината седница на која се разгледуваше францускиот предл

Ќе има широка консултација, со партиите, граѓанските организации и експерти. Ковачевски повика сите политички актери да се воздржат од шпекулации. Вети дека ќе бидат транспарентни.

„Нашите забелешки се содржани во овој предлог кој го имаме во МНР. Историските прашања не можат да бидат дел од преговарачката рамка“, рече премиерот.

За сите други детали, рече дека министерот за надворешни работи Бујар Османи ќе имаат консултации.