Претседателот Стево Пендаровски денеска ја посети касарната „Јане Сандански“ во Штип, каде што претпоставените старешини го информираа за условите за работа на припадниците на Армијата и нивните тековни активности.

Посетата беше во рамки на проектот „Лице в лице со Претседателот“, а претседателот исто така присуствуваше и на презентација на показна вежба: Tактики, техники и процедури на движење на пешадиско одделение во населено место, изведена од 3. вод на 1. пешадиска чета под команда на поручник Неда Волчева.

Како што информираат од претседателскиот кабинет, на средбата, на која присуствуваа и командирите на одделенија од единицата на армијата на САД за советување и поддршка во обуката на нашата НАТО декларирана единица, стана збор и за нејзиното оценување кое треба да се случи во месец април 2022 година.

Претседателот Пендаровски разговарал и со поручникот Неда Волчева, командир на 3. вод на 1. пешадиска чета. Говорејќи за нејзините професионални ангажмани и одговорности, како и за предизвиците како жена, Волчева истакна дека преку својот личен пример докажува дека и жените се подеднакво подготвени да бидат дел од Армијата.

За време на посетата на касарната „Јане Сандански“ во Штип, претседателот Пендаровски беше придружуван од началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски.

Во рамки на посетата на Штип, Пендаровски го посети и подрачното одделение на Државниот архив на Република Северна Македонија, кое има надлежност врз повеќе општини од тој регион. Вработените го запознаа претседателот за содржината на материјалите во ова одделение кое располага со 523 фонда и 22 збирки и притоа информираа дека најстарите документи датираат од 1895 година, а како главен дел, го посочија материјалот создаден по 1944 година.

Во депото на подрачното одделение во Штип, на претседателот му беа презентирани неколку оригинални документи меѓу кои беа две свидетелства потпишани од Гоце Делчев во училиштето во Ново Село – Штип, молба за упис на филозофски факултет на народниот херој Ванчо Прќе, првата радио вест за ослободување на Штип, диплома на првиот лекар-хирург во Штип, како и документи – тапии за имот од Османлискиот период.