Уставниот суд денеска ја оценува уставноста на плаќањето по учинок, како и за
отпуштањето од работа на медицинскиот персонал.

Според изјавата на претседателот на Уставниот суд, Бранко Наумовски, не може да се менува висината на платата со акт, нешто што е загарантрина со закон.

Тој истакнува дека дури и измените на колективниот договор треба да се менува со закон.