Велат,  во политичка кампања се е можно и дозволиво но и проверливо.  Деновиве, Центар.мк. ја постави дилемата, дали и колку се искрени намерите на носителката на советничката листа на „Шанса за Центар“ Јана Белчева Андреевска за развој на општината или пак зад нејзината, како што вели, независна кандидатура стојат политичко-партиски интереси?! Поборникот за транспарентни ДУП-ови, Јана Белчева имала директна корист од спорен ДУП изгласан од советниците на ВМРО-ДПМНЕ за плац во Долно Водно, пишува Центар.мк.

Иако ветува поголема транспарентност при носењето на ДУП-овите и ставање крај на урбанистичкиот хаос во општината, според информациите до коишто дојдовме,пишува Центар.мк,самата Белчева најверојатно ја има „мувата на капата“ кога станува збор за придобиена градежна корист од спорно донесен ДУП и противзаконски Одлуки на Советот на општината кои датираат од 2014 година.

Поточно, на име на членови на нејзиното најтесно семејство, односно мајката на Белчева, во Катастарот е впишана сопственост на имот на градежна парцела во Долно Водно, која во 2012 година општината ја впишала како градежна парцела за објект за домување со посебен режим, чија дозволива бруто изградена површина изнесува 535 метри квадратни.

Но, само по две години овие 535 метри квадратни во сопственост на семејството Белчеви се удвојуваат, па така со Одлука на Советот на Општина Центар бр. 07-4414/4 од 18.07.2014 на оваа иста катастарска парцела и се овозможува бруто изградена површина од 988 метри квадратни.

Ваквата Одлука на тогашниот Совет на општината, со која директна корист има семејството Белчеви, не е донесена во согласност со Законот за локална самоуправа, каде категорично е наведено дека ваква одлука се носи со мнозинство гласови од советниците.

Знаејќи го фактот дека Општина Центар брои 23 советника, логично е потребно мнозинство да изнесува дванаесет гласови за одлуката да биде усвоено.

„Прописите се донесуваат со мнозинство гласови од вкупниот број членови на советот, доколку поинаку не е определено со овој или друг закон“, се вели во член 62 став 2 од Законот за локалната самоуправа.

Спорната одлука за овој ДУП за Градска четврт Ј07 од 2014 година, каде е парцелата на Белчеви, односно прописот на Советот на општина Центар, е „донесена“ со 11 гласови „ЗА“, односно со поддршката на советниците од ВМРО-ДПМНЕ, наспроти исто толку 11 гласови „ПРОТИВ“ , од советничка група на СДСМ.

За ваквата одлука на Советот бурно реагираше тогашниот градоначалник Андреј Жерновски, кој за ситуацијата го извести и поранешниот министер за локална самоуправа Лирим Шабани. Помалку и изненадувачки министерот донесе решение во целата спорна ситуација да се вклучи и Инспекторатот, најавувајќи соодветни мерки.

-Ова значи дека има надеж и дека некој во Владата сака да ги почитува законите. Денеска ги добив потпишаните одлуки од претседателот на Советот. Сметам дека тие ДУП-ови се донесени спротивно на Законот за локална самоуправа и Законот за просторно и урбанистичко планирање, изјави во 2014 година Андреј Жерновски.

Тогашниот градоначалник реши да ја оспори законитоста на спорно усвоената одлука и пред Уставниот суд, но оттаму пак се прогласија за ненадлежни и како што образложија тие не је ценат законистоста на постапката на донесувањето на плановите според одредбите од Законот за локална самоуправа, па затоа постапката ја прогласија за ирелевантна и ја отфрлија иницијативата, пишува меѓу другото Центар.мк.

Поборникот за транспарентни ДУП-ови, Јана Белчева имала директна корист од спорен ДУП изгласан од советниците на ВМРО-ДПМНЕ за плац во Долно Водно?!