Роман Јакиќ, поранешен министер за одбрана на Словенија во интервју за НОВА говори за причините за блокадата на Македонија со неотворање на преговори, какви се шансите за Самитот на ЕУ во Загреб да се откочи процесот и за македонското членство во НАТО и загрижувачката порака на Макрон дека НАТО е клинички мртво.