Денеска во собраниска процедура се измените на Законот за здравствена заштита. Соња Михаиловска, пратеничка на СДСМ вели дека од ВМРО-ДПМНЕ и Левица повторно се гледа деструктивност и неодговорност.

– Овие две партии повторно го блокираат законот кој е во интерес на граѓаните и здравствената фела. Лага е дека брзата помош се приватизира во  јавните здравствени установи. Со овој закон се овозможува граѓаните во руралните средини да имаат достапна и постојана здравствена заштита – вели Михаиловска.

Измените на Законот за здравствена заштита во делот со Итна медицинска помош ќе овозможат зголемување на ресурсите на Брзата помош како и законско регулирање на услугата која со години наназад ја дават приватните здравствени установи.
Законската измена не ги изложува граѓаните на дополнителни финансиски трошоци, туку напротив амбулантните возила на итната медицинска помош на Приватните здравствени установи ќе им бидат ставени на располагање на граѓаните, односно Итната помош на приватните болници, граѓаните ќе може да ја користат бесплатно. Опозицијата која беше на власт Итната помош ја остави со само 5 возила, а лекарите ги доведе на раб на егзистенција па затоа и се случи голем одлив на кадри надвор од земјата – изјави Михаиловска.
Според пратеничката, за овој изминат период освен што оваа влада вложува во опрема, реконструкција на здравствени установи после 70 години, вложува и во медицинскиот кадар. Платите на лекарите ги зголемивме за 40%, а со дежурствата истите се дуплираат.
За сето време ВМРО-ДПМНЕ со помош на Левица блокираат закони кои се во интерес на граѓаните и здравствените работници, меѓу кои и овој Закон за здравствена заштита. Дали блокадите на Левица и ВМРО-ДПМНЕ се со цел да го заштитат монополот на приватните болници? Тоа треба да го одговорат пратениците на овие партии. Ние сме изненадени и зошто се коментира за трансплантација која предходно амандмански е повлечен, вели Соња Михаиловска.
За појаснување за измените на Законот ќе се одржи јавна расправа која ја предлага пратеничката група на СДСМ и ДУИ.